J17 S-316

Min andra segelbåt, en J-17 (J17, J 17) i plast, byggd 1980 enligt säljaren. Det är den här båten jag seglar i skrivande stund. Jag har tyvärr inte exakt uppgift på tillverkningsåret, men enligt de flesta källor jag kan hitta på webben slutade tillverkningen 1977, så säljarens uppgift om 1980 kan knappast stämma. Vilken båt i ordningen det är vet jag inte heller säkert, men enligt seglen är det nr 316.

År:1969-1977
Längd:5,95 m (17 fot)
Bredd i meter:2,2 m
Djupgående:0,96 m
Deplacement:1100 kg
Köl:Järnköl
Kölvikt:500 kg
Kojer:4 st
Vattentank:0 liter
Skrov:Plast
Motor:Utombordare
Enligt källor på webben: I hamn, Korpnästet, Maringuiden, Båtsidan och Sailguide.

Enligt olika källor på webben är J 17 utvecklad ur Långedragsjullen (som i sin tur är baserad på Bohusjullen) och ritad av Harry Becker. Jag vet inte i vilken utsträckning man kan lita på de uppgifterna, för hur mycket jag än söker hittar jag ingen information om att Harry Becker ska ha ritat/designat/konstruerat en segelbåt som heter J 17. Men, på ritbordet och i arkiven kanske båten heter en sak, i folkmun något annat.

J 17 är väl egentligen en dagseglare med övernattningsmöjligheter, men jag har uppgraderat min till en kompetent campingbåt. Den är inte det båtliv man kan ha med en större båt, utan mer som camping till sjöss. Jag brukar beskriva den som ett tremannatält i hårdplast med mast, bom och segel. Eftersom jag gillar att campa passar det mig. Skillnaden mot att vandra i skogen eller på kalfjället, är att när jag seglar min J 17 är tältet alltid uppslaget. Och jag slipper bära alla konserver.

J 17 är en liten, långkölad (i mitt fall med utanpåliggande järnköl) båt med relativt liten segelyta. Den har masten stående på däck, stag i fören och aktern, tre vant på vardera sida, utanpåliggande roder, en rymlig sittbrunn och fyra kojplatser i ruffen. Men två personer i båten känns mer realistiskt med hänsyn till komfort och plats i sittbrunn under segling.

Utan att vara uppfödd i en optimistjolle eller ha varit på seglarläger tycker jag att J 17 seglar fint, men den känns inte riktigt lika lätt och snabb som träfolkan jag hade 2007. J 17 känns trygg och stabil och jag har inga problem med att hantera båten och segla den själv. Vi trivs bäst med vind runt 5 sm och 7-8 sm i byarna. Det brukar gå bra med uppåt 10 sm i byarna också, men när det drar i väg mot 12 sm revar jag och går för motor i stället.

J 17 vårrustad och klar för sjösättning
J 17 sedd uppifrån mastkran vid påmastning våren 2020.
J 17 förtöjd i naturhamn på jungfruturen.
Ruffen till en J 17.
J 17 stickkojer under sittbrunn.
J 17 sittbrunn.
J 17 kölsvin (skafferi).