Gryts varv & marina

Prognoserna spår en del regn i natt och under morgondagen. I morse såg det ut som att det skulle regna hela dagen i morgon, nu under dagen har de ändrat till fram till lunch. Hursomhelst, jag skulle vilja ta en varm dusch, slänga sopor och fylla på färskvatten också, så jag gick in till Gryts varv & marina i dag för en natt i gästhamn.

295 kr vill de ha för en natt. Då ingår WC, dusch, tvätt, vatten och el. Man betalar i restaurangen. Där tar de 195 kr för en vanlig pizza. Nej, de kan inte ordna en glutenfri eller vegansk pizza. Jag ser inga skyltar som visar vilka bryggor som tillhör gästhamnen, det får man gissa sig till eller fråga någon som redan ligger där. Många av båtarna som går förbi här kör för fort och drar upp vågor – varför är det inte skyltat med max 3 knop? Serveringspersonalen är tillmötesgående men alltför okunnig för att jag ska känna mig välkommen. Möblemanget och den påvra utsmyckningen på bryggorna och uteserveringen verkar vara köpt på Jysk. Hela miljön känns oinspirerad och själlös. Tom, på något sätt. Som om de som driver stället egentligen vill hålla på med något annat, eller bara sko sig.

Nej, Gryts varv & marina har en del att jobba på. Hade de tagit 100 kr för en natt hade jag kunnat bjuda på ’Godkänt’ men det här kan inte bli annat än ’F’ som i ’Fail’ (sve. misslyckande).

Dagens etapp blev ca. 10 distans vilket tog ca. 2h i en frisk och stadig bris från SO. Det lutade en del men inte som i går, i dag gick det hela tiden framåt med god fart. Jag gjorde ett (1) slag, när jag inte riktigt kom runt Reskär, annars behövde jag inte kryssa. Men jag missade ett 1,4-metersgrund i Flisdjupet. Jag såg det inte i min planering av rutten, jag kunde inte tänka mig att det kunde vara så grunt där, mitt i ett ’djup’, när det i övrigt är 20-40 meter mellan vattenytan och botten. Inte ens när jag väl seglade i de stora, rullande vågorna och hade ena ögat i sjökortet och andra på riktmärket jag seglade mot, upptäckte jag det där grundet. Det är först nu i efterhand jag ser det. Jag måste ha gått precis förbi eller rundat det eller nå’t.

Riktning: väster. Först tänkte jag gå in norr om Stagelskär, förutsatt att jag hade koll på ett par bränningar utanför, men så insåg jag att det är mycket bättre att gå in norr om Flatskär, för kummeln där syntes på långt håll – det var ett bättre riktmärke – men jag missade helt ett 1,4-metersgrund mitt i allting. Ibland har man tur som en tokig.