Ny begagnad

Nya begagnade utombordaren på plats.

Jag var och köpte nya begagnade utombordaren i dag. Jag har inte hunnit testa den ännu, men det kändes som en befrielse att ta bort Selva-motorn, torka bort all motorolja den har läckt och hänga på den begagnade Mercury-motorn från -96 i stället.

Mercury-motorn är på 4 hk (till skillnad från Selva:n som är på 6 hk), vilket räcker gott och väl för den här båten. Mercury-motorn väger mindre (knappt 20 kg, känns det som). Den har ett litet hål i ena fästet, så det är enkelt att låsa fast den med en kätting och ett hänglås. Det är en 2-taktare, så det finns ingen behållare med olja som kan läcka och ha sig, som i Selva-motorn, utan man blandar oljan i bensinen. Den är så enkel att serva att t.o.m. jag kommer att klara av det: byt växelhusolja och tändstift någon gång om året och rengör eventuellt ett filter (jag minns inte vad det heter, men man ser om det är skit i det och det är enkelt att komma åt).

Allt känns bättre med nya begagnade Mercury-motorn.

Nu i eftermiddag och på kvällen har jag varit och hälsat på en god vän som bor i en stor båt i Västervik. Han bjöd på god mat och jordgubbar till efterrätt – gott! Och båten var kul att se. Den är 25 m lång och har ett djupgående på 2-3 m. Gott om utrymme. Motorrummet var intressant, likaså kommandobryggan med all utrustning för navigation. Och allt var så stort, t.ex. väger lilla reservankaret 50 kg.

Stella Polaris.