Retrolagning

Jag funderar på att ta bort det där räcket som sitter längst fram i fören på båten, ’pulpit’ (alt. ’stäv-pulpit’) tror jag det heter. Jag vet inte riktigt vad den är till för. Jag använder den aldrig till något, den är mest bara i vägen när jag ska av och på båten. Om jag ska ta emot eller flytta båten vid en brygga eller en klippa, använder jag hellre relingen än att stå och slita i pulpit:en och dess fästen på däck. Och jag har alltid tyckt att den ser lite konstig ut på en så liten båt, ungefär som en takbox på en mopedbil. Jag hade ingen pulpit på träfolkan, varför ska jag ha en på en ännu mindre båt?

Monterar jag bort pulpit:en blir det aktuellt att fylla igen hålen för fästena i däck med något annat än sikaflex eller gelcoat. Jag lär behöva plasta igen hålen. Jag har aldrig gjort det tidigare, men hur svårt kan det vara? Och nuförtiden kan man alltid börja med att söka efter ’plasta igen hål i skrov’ på Youtube för att skaffa sig en inledande idé och förförståelse för vad man behöver göra, innan man eventuellt skrider till verket.

Jag fick med en reparationssats för plastbåtar när jag köpte båten. Den är oanvänd, knappt öppnad, och ser ut att vara ungefär samtida med båten. Jag hittar inget årtal men med tanke på bildmanér, språk och frånvaron av mejl- och webbadress gissar jag att den härstammar från tidigt 90-tal. Garanterad lagringstid är ett (1) år, så jag behöver köpa en ny reparationssats. De är tydligen färskvara. Frågan är vad jag gör med den här gamla, en retro-lagning? Det känns lite synd att bara lämna in den på en återvinningsstation, den skulle kunna vara något för en båttillbehörsaffär eller likn., för att skapa atmosfär.