Rovdjur

Dagens mest korkade:
”/…/ Men orsaken till höga andrahandshyror är inte girighet utan den brist på hyreslägenheter som har skapats av den rådande regleringen” (https://bulletin.nu/goranson-ingangna-avtal-och-ockerhyror)

Kapitalismens grundsats om hur priserna sätts, inte av människor, utan av ”utbud” och ”efterfrågan” – likt en naturlag – är i mina ögon mest bara ett sätt att skymma en hänsynslös girighet.

Det finns ingenting som tvingar mig att hyra ut en lägenhet till ockerhyra, enbart för att det är ont om lägenheter att hyra. Vad har utbudet med mig att göra? Jag tar i hyra det jag behöver för att täcka mina kostnader + ev. pålägg för att generera en liten (<- Obs!) vinst.

Det kan finnas andra orsaker att ta ut ockerhyra, att jag behöver mycket pengar eller bara är girig, men huruvida utbudet av den vara jag säljer är stort eller litet måste inte med en ofrånkomlig nödvändighet bestämma mitt pris. Det är en myt.

Jag fattar inte hur folk är funtade som dels har som enda drivkraft att tjäna pengar, dels tycker att de har rätt att skinna andra människor på deras. Hur ser de sig själva i spegeln om morgnarna utan att skämmas?