Sista dagen

Så kom den till slut, efter en lång ledighet fylld av fantastiska upplevelser på egen hand och tillsammans med nära och kära: sista dagen på semestern. Dags att packa ihop för den här gången, börja hålla ordning på dagarna igen, passa tider och börja jobba. Jag trivs bra med mitt jobb och känner mig privilegierad varje dag jag går dit – jag känner mig som rätt man på rätt plats i en ambitiös och stimulerande miljö – men fick jag sponsring, skulle jag fortsätta att segla tills isen började lägga sig.

Jag vet inte, jag kanske såg fel någonstans, men jag har för mig att enligt prognosen skulle det inte blåsa lika friskt som i går. Men jag tyckte det brallade på minst lika mycket i dag som i går. Om inte mer. Jag upplevde samma sak som i går, att grundvinden kom från ett väderstreck, V, medan byvindarna kom från ett annat, SV. Det gjorde det svårt att kryssa, men bitvis kunde jag gå ganska högt upp mot vinden ändå, vilket jag inte alls kunde i går, och jag var bättre på att falla av och undvika vibrationer i förseglet i dag. Slagen blev lite snyggare också.

Det var ganska många segelbåtar ute i dag, de flesta gick för segel i den friska vinden och hälften av dem kryssade västerut som jag. En som gick för motor korsade min väg och jag tänkte att han borde ge företräde åt mig, eftersom jag seglar och dessutom ligger på kryss, men om jag är upphinnande båt är det jag som ska väja för honom. Jag skulle just falla av och gå mot hans akter när en extra stark byvind kom farande och liksom sög upp båten åt andra hållet i stället. Jag försökte styra men det gjorde ingen skillnad. I det ögonblicket – det varade inte längre – bestämde vinden vart jag skulle någonstans. Som tur var, var skepparn i andra båten med på vad som hände och väjde i god tid för min skull. Det tackar jag för.

Det tog bortåt fem timmar av intensivt kryssande i friska byvindar för att komma hem i dag. I hemmahamnen är det lugnt; svalorna kvirrar och förtöjningarna knirrar i den svaga brisen som blåser genom båten, i övrigt är det tyst, lugnt och varmt. Jag känner mig mätt efter en dags seglande och kör inte hem i kväll, utan bryggseglar sista dagen på semestern och kör hem tidigt i morgon bitti i stället. Det blir fint.