St Svensö

Gubbön – St Svensö.

Mina närmsta båtgrannar på Gubbön var två segelbåtar som låg bredvid varandra längst in i viken. Den ena båten seglades av ett yngre par som jag tror var nya på sjön. När de skulle gå iväg drog de upp ankaret, drog igång motorn, gick ut en bit, ställde sig mot vinden, fick upp storseglet med viss möda och gick därifrån. Precis enligt instruktionsboken. Jag brukar hissa seglen direkt efter jag tagit upp ankaret, om jag inte riskerar att driva in i något, och sedan driva/segla sakta ut ur viken. Inte lika snyggt men mycket bekvämare och jag kan oftast göra det utan hjälp av motorn.

Den andra båten seglades av två par som var lite väl högljudda på det där sättet som kan få en att titta lite snett. Det blev inte bättre när de två männen kom paddlande på en S.U.P. med en varsin öl och till synes redan varma i badbyxorna efter att ha sett Ståhl kasta hem ett OS-guld i diskus. På de 50 meter de hade att göra innan de kom ut ur viken välte de säkert tio gånger. De skrattade, skrek och försvann så småningom runt udden till vänster.

Det blev tyst och lugnt. Det mulnade på, blåste upp, blev lite kyligt och regnade ordentligt. Två timmar senare kom de paddlande igen, nu runt andra udden. De hade paddlat runt hela Gubbön på den där lilla surfbrädan, iförda badbyxor och varsin bärs. När de fick syn på sin båt ökade de takten och började skandera ”Fram med biran! Fram med biran! Fram med biran!” Jag kunde inte låta bli att imponeras av deras energi och smittas av deras glädje. Tack, jag tar det med mig!

Jag kom iväg strax efter halv nio och gick NO i SV-vinden. Focken fladdrade hit och dit i medvinden och efter ett tag tänkte jag ”Fock that!” och tog ned den. På utsidan av Lökskären gick vågorna höga men vinden var stabil och jag skotade hem ordentligt innan jag gjorde en liten gipp och började gå norrut mot Harstena. Där tog jag en liten omväg runt Birkskär. När jag kom ut på Turmulefjärden blåste det så intensivt att jag till slut revade storseglet och gick för motor resten av vägen. Jag vet inte hur hårt det blåste men säkert minst 12 sm och det kändes inte okej. Nu ligger jag i tryggt och ganska stilla förvar på östra sidan av St Svensö.

Det är konstigt att det kan blåsa så hårt i dag men enligt prognosen ska det nästan inte blåsa något alls i morgon. Det kan blåsa upp snabbt på sjön och ibland mojnar det nästan lika snabbt.

Söder om Ytterö, på väg mot Lökskären.