Vinterdvala

På väg mot ljusare tider.

Jag har kollat till båten två gånger den här vintern, en gång i november och en nu över Jul och Nyår. Det såg bra ut. Presenningen har rört lite på sig och hänger ned någon decimeter längre på ena sidan än den andra, annars såg allt bra och stabilt ut. Jag hoppas det fortsätter så.

Vintersolståndet har passerats. Vi överlevde mörkret den här gången också. Det lackar mot Midsommar. Jag tycker det märks redan, mycket lite, men visst är det lite ljusare, lite tidigare om morgnarna och lite senare om kvällarna, redan nu.

Det är fyra månader kvar till sjösättningen, men på rätt sida om vintersolståndet börjar jag tänka lite på säsongen i antågande. Man kan förbereda redan nu. Repen är tvättade (30 grader fintvätt med vanligt tvättmedel och låga varv på centrifugen) och vattendunkarna är rengjorda (lite klorin och vatten som får ligga och dra ca. 10 minuter på varje sida, sedan skölja ordentligt). Motorn behöver ny olja, sådan där som man trycker in vid propellern tills man ser den i en liten mynning högre upp. Det var länge sedan jag gjorde det, men det ska väl gå bra. Och vant- och stagskruvar behöver rengöras, oljas och skruvas på. Annars är det nog inte så mycket att göra. Båtpyssel under den långa vinterdvalan.