Båtinventering

Stukad folkbåt S-190, september 2007.

Jag är ute vid båten. Den flyter fortfarande, trots det myckna regnandet den här senaste veckan, pumpen verkar fungera bra med andra ord.

Jag har pallat upp masten så att den inte ligger direkt på ruffluckan där den är som tyngst. Tack S för hjälp med brädorna. Jag har vänt på masten också, så att inte likrännan (eller heter det bara ’liket’?) ligger uppåt och får en massa vatten i sig när det regnar. Jag har surrat masten ordentligt och försökt fixera den så att den inte ska fara iväg någonstans. Den borde hålla sig på plats.

Jag har städat lite i båten, plockat undan lite grejer som jag inte hann eller orkade senast och packat ihop seglen. Focken var fortfarande fuktig men jag lämnade påsen öppen. Jag såg förresten att focken är från 1962. Jag såg inget datum på storseglet men gissar att det kan vara tjugo år yngre. Det var i stort sett torrt i alla fall, och alla lattor fanns kvar. Det var skönt att få lite ordning i båten.

Jag har kollat däcket mer noggrant och fästet i fören för främre staget ser böjt ut men det verkar som att däcket omkring har klarat sig. Annars ser däcket helt okej ut. Skönt.

I övrigt verkar båten ungefär som jag, lite tagen och tilltufsad efter en händelserik säsong (den allra första för mig) men vid relativt gott humör och sugen på att segla så snart som möjligt igen. Men visst är det tråkigt att se henne ligga vid bryggan med masten tvärs över däck såhär. Jag tänker på när jag låg vid Björkskär tidigare i somras och stod på klippan och såg hur fiskarna stod i skuggan under min vackra båt.

Jag vill få masten lagad så snart som möjligt.