Besök

Jag fick besök av en vän i dag som hjälpte mig med att göra rent inuti båten, skruva bort främre stagfästet och kolla batteriet. Själv våtslipade jag resten av friborden, nu senare på kvällen har jag strukit på lite olja i kölsvinet. Annars satt vi i solen och åt och hade det gott. Härligt!

Främre stagfaste i folkbåtApropå stagfäste lärde jag mig vad den där kedjan under däck är till för, det har jag aldrig förstått tidigare. Den ska vara spänd och ena änden ska sitta i undersidan av stagfästet, den andra i den där tjocka balken i mitten av båten, för att ta upp de vertikala belastningar som uppstår i det främre staget. De horisontella belastningarna tas upp av däck och tvärbalkar i däck.

Men vänta nu, den där kedjan har ju aldrig varit spänd! Den har alltid hängt där och dinglat, så var det när jag köpte båten av den förre ägaren. Det är ju bara ren tur att främre staget inte slitit upp däck under segling och hela masten ramlat akterut över ruffen och mig i sittbrunnen!

Jag blir mer och mer upprörd över den förre ägaren som uppenbarligen inte kunde/kan ett smack om segling, segelbåtar eller hur krafter tas upp och fördelas ut i en träbåt. Det kunde inte jag heller när jag köpte båten, men jag tog för givet att han kunde eftersom han inte uttryckligen sade att han inte kunde, så jag såg bara framför mig hur jag snart skulle ut och segla, och han gav tips om vart jag kunde bege mig.