Nattvakt

Det sägs att det inte finns dåligt väder, endast dåliga kläder, men en dag som denna är jag böjd att hävda motsatsen: det finns visst skitväder. I dag är det ett jävla skitväder. Det har varit ofattbart grått, blåsigt, kallt och regnigt hela dagen i dag, från tidig morgon till sen kväll. Den enda variationen i vädret har varit enstaka kastbyar och att regnet tilltagit mot kvällen.

Men jag var tvungen att cykla ut till båten i alla fall. Nattvaktslistan sattes upp i dag vid lunch och vill man ha en någotsånär bra dag att gå nattvakten, dvs. en fredag så att man har helgen på sig att vrida tillbaka dygnsrytmen, så bör man vara på plats när den sätts upp. Jag var där några timmar sent och mycket riktigt, varenda fredag i april, maj och juni var redan tagen utom Nationaldagen.

Reglerna kring nattvakten är förresten mycket märkliga. Man måste gå nattvakten parvis, och det är mitt ansvar att se till att jag är två. Går man nattvakten ensam blir man fakturerad 1000 kr vilket är ungefär hälften av kostnaden för att hyra en en (1) vakt från ett vaktbolag.

Ursäkta?

Jag är singel och har ingen flickvän eller fru jag kan tvinga med på ett nattvaktspass, och jag tvivlar på att någon av mina vänner har lust att göra mig sällskap en hel natt för att vakta ett gäng båtar som inte är deras, och för det straffskattas jag med 1000 kr! Var är logiken i det? Det är upplagt för att fejka att man är två: man tar med sig någon som kan gå hem efter ett par timmar och sedan kör man resten av passet ensam. Vem skulle kolla?