Vårrustning

Det börjar bli dags att vårrusta båten. Jag såg något på hemsidan om sjösättning den 20/4 och 27/4, och enligt min båtgranne åker folkbåtarna i först. Vi fikade en stund och pratade om lite allt möjligt, från grannar i trapphus till båtar såklart, och jag lärde mig att:

  • man kan köpa delar till Folkbåt på Folkebådcentralen, mot postförskott,
  • man kan med fördel våtslipa botten och fribord, för hand, botten kan man t.o.m. rengöra med en grov Scotch-Brite, så blir det inte så mycket damm i luften och lungorna,
  • det är bra att börja arbetet uppifrån och ned, som när man städar, och ta rufftak och däck innan fribord och botten,
  • ett treuddsankare på 5 kg med 2 m kätting, så att ankaret lägger sig ned på botten och får ordentligt fäste, fungerar nog mycket bättre än draggen jag har nu.

Det är alltid trevligt att byta några ord med dem som redan kan och har erfarenhet, man lär sig mycket och slipper lägga energi på att fundera över alla de där små sakerna som man inte kan läsa sig till men som man ändå vill ha en uppfattning om, t.ex. hur lång tid det tar att slipa friborden: en dag, några timmar eller kanske bara 45 minuter per sida? Jag kanske inte gör det lika snabbt men nu har jag åtminstone en uppfattning; någonting att gå på.