Babords dyna

Den nya madrassen har stått och svällt ut i en vecka, dags att skära ut en ny båtdyna av den. Jag börjar med dynan på babords sida, gast-dynan.

När jag var ny med båten och skulle välja sida att sova på den första natten, valde jag av någon anledning styrbords sida. Den bara kändes rätt. Jag hade kunnat byta sida och prövat babords sida sedan, men jag blev kvar på min sida. Först långt senare läste jag någonstans att kapten brukar ligga på styrbords sida.

Eftersom jag inte har någon plan för överblivna delar av madrassen, lägger jag den gamla mitt på den nya och ritar av den, så jag vet var jag ska skära någonstans.

Kniven är en slags rakbladskniv som följde med ett set med borrar. Det är en sådan där liten väska med mängder av olika borrar för trä, metall, betong och skruv-bitar och andra tillsatser till en borrmaskin. Och en… mattkniv? Varför har jag aldrig förstått. Men den är ju bra att ha när man ska skära ut en ny båtdyna i en madrass. Den är lite för kort och når inte genom hela vägen, men det går bra i alla fall. Viktigast är att vara tålmodig, skära rakt och vara stadig på handen.

Ny dyna (vit) till vänster i bild, den gamla (gul) till höger. Den nya är kanske lite större och kantigare än den gamla, men hellre det än att den är för liten. Det är väl inte omöjligt att klistra på lite extra skumgummi på en madrass om den blev för liten, men snyggt blir det nog inte, och det är enklare att hyvla bort lite i stället om madrassen är för stor någonstans.

Det är svårt att skära ut en exakt kopia av en gammal madrass som kanske ändå inte har exakt passform längre. Man får sikta på något som ligger tillräckligt nära, pröva hur den passar i överdraget och ev. justera i efterhand.

Det är svårt att tvinga in en motsträvig skummadrass i ett trångt textilöverdrag. Och det ska nog vara svårt. Skar jag madrassen så liten att den gick in enkelt, blev den alldeles för liten. Det är en balansgång mellan att överdraget ska sitta tajt och risken för att det spricker någonstans om madrassen är alltför bred eller lång eller bådadera.

Jag kapade madrassen ett par cm på längden och kanske någon cm på bredden, sedan passade den fint i överdraget. Den nya dynan är kantigare än den gamla och det återstår att se hur den passar i båten tillsammans med de andra dynorna, men (tillräckligt) snyggt blev det. Och vilken skillnad att ligga på.

Den gamla dynan, de överblivna bitarna av den ny madrassen (+ överdraget) slänger jag inte i de vanliga soporna, utan jag tar det till närmsta återvinningsstation i stället. Jag är ju svensk, så jag sopsorterar och lägger saker där de ska vara. I Malmö Persborg däremot, där stod delar av ett helt bohag (sängar, bokhyllor, fåtöljer, etc.) utanför miljöhuset i stort sett varje vecka, och behållarna var överfulla av förpackningar, matrester och skräp som såg ut att komma från närmsta kebab-restaurang. Man fick slå i dörren för att jaga bort råttorna när man skulle slänga soporna där.