Kapell-fix

Vackert och kallt väder. Perfekt för en termos med nybryggt kaffe och några korvmackor i smörgåspapper och en promenad till närmsta park. Sedan hem för lite mer båt-fix. I dag blir det syslöjd. Sömmarna i kapellet börjar släppa lite överallt och i stället för att vänta på att vinden sliter sönder det och segla utan, försöker jag laga.

När jag klev in på sybehörsbutiken var jag inställd på att köpa ”björn-tråd” eller nå’t, men det visade sig att det finns en s.k. kapell-tråd som är ungefär lika tunn som vanlig tråd men bra mycket starkare och som tål ultraviolett strålning. Wow, I didn’t know that. Jag visste inte heller att det blir fnurror på tråden beroende på vilket håll man drar ut den från spolen. Saker man kan lära sig när man köper sytråd, om man frågar.

Jag syr med en helt vanlig nål, kanske något grövre och kortare, med dubbel tråd i hålen där den gamla tråden har suttit. Det är förvånansvärt lätt att sy i plasten, lättare än i tyget (åtminstone när det är dubbelt). Fingerborg kan vara bra att ha men jag har inte behövt den hittills.

– Varför håller du på med den där lilla, gamla båten? Köp en ny i stället!

– Köpa nytt kan vem som helst göra, det finns en kärlek i att ta hand om det man har i stället. Dessutom är det djupt tillfredsställande att laga något; anstränga sig lite och förvandla något trasigt till helt och fungerande igen. Gör man det bra kan det bli starkare och bättre än vad det var från början.