Genua, andra försöket

Jag anlände hamnen igen i går e.m. Det regnade under kvällen och natten, så det blev en bryggsegling. I dag har det varit soligt och varmt. Jag ägnade förmiddagen åt proviantering, så nu är båten fullastad med bl.a. 4 rullar toapapper, 11 liter färdigblandad alkylatbensin, 3,5 liter lampolja, 32 liter färskvatten, 4 pkt pasta, knäckebröd, ett gäng ölkorvar, konserver och lite färsk frukt och grönsaker.

Jag hittade en 12-voltsladdare på Kjell & Co. som man pluggar in i cigarettändaruttaget och som har en USB-A och två USB-C, varav den ena ger 65 W, vilket är tillräckligt för att ladda en gammal MacBook Pro från 2012. Det svåra är att hitta en PD-sladd (Power Delivery) med en USB-C i ena änden och Magsafe-1 i andra. Men NetOnNet säljer dem fortfarande. Den här lösningen känns bättre och mer energieffektiv än att använda spänningsomvandlaren och vanliga MacBook-laddaren.

Jag kom iväg strax efter fem i kväll. Enligt prognosen skulle vinden vara omkring SV och 3-4 sm med upp till 6 sm i byarna, avtagande. Perfekt för att hissa genuan. Första gången jag seglade med den blev jag tvungen att kryssa, det kändes inte helt optimalt, men i dag hade jag vinden in från samma sida hela tiden, vilket gick mycket bättre. Jag tog mig dit jag skulle på ca. 2,5 h, med vanliga förseglet hade det tagit 4 h. Den är kul att segla med, genuan. Jag trodde att det skulle luta mer, särskilt när vinden kom in rakt från sidan, men det gick hur smidigt som helst. Och snabbt 🙂