Hemma igen

Kallt i natt igen, till en början i alla fall. Genuafallet slog mot masten och väckte mig runt fyra. Det var lite för tidigt att börja dagen, så jag krånglade mig ut ur förpiksluckan och drog ut fallet från masten och återvände till sovsäcken. Och då kändes luften väsentligt varmare än under dagen.

Enligt prognos skulle det bya i 8-10 sm från 12-tiden och framåt i dag, så jag lossade förtöjningarna, drog upp ankaret och gick iväg strax efter kl. 8 i morse medan vinden var lagom. Det gick bra att ha Genuafallet kvar i ett av de där handtagen som sitter längst fram i fören även under segling. Skönt, då får det sitta kvar där. Jag kan bli helt tokig annars vid kryss när det slår mot masten vid vartannat slag: dang, dang, dang, dang, dang!

Väl i hemmahamn bytte jag ett segelschackel som gick sönder förra sommaren. Det har fungerat bra med ett vanligt, litet schackel, men det ser snyggare ut med ett för ändamålet.

Solpanelen fortsätter att fungera bra och se till att jag alltid har ett fulladdat batteri. Jag tror att den här nya panelen har något bättre verkningsgrad än den förra som jag hade sönder och den laddar så snart det är minsta ljus, dvs. nästan dygnet runt så här års.

Jag hällde några skopor vatten på solpanelen och väntade en stund innan jag kollade papperet som sitter i hålet på undersidan av däck där sladden från solpanelen går igenom. Min tanke är att om solpanelen inte sitter helt tätt, borde vattnet leta sig vidare och ner under däck via sladden, vilket borde synas på papperstussen. Nu har det gått någon timma och den är fortfarande helt torr. Kan jag ha sådan tur att solpanelen sitter helt tätt på första försöket? Nästa regn lär svara på den frågan.

En fin dag, en skön seglats med lagom vind, några smärre reparationer och fix i hemmahamn, i övrigt känns det som att allt bara… fungerar. Tack.