Riggtrim

Hur ställer man in riggen efter att ha mastat på? Hur hårt ska man skruva åt vant och stag? Hur noga är det att masten står exakt rakt? Hur mycket bakåt ska den luta, eller ska den kanske luta lite framåt?

Det där är en hel vetenskap, särskilt om man kappseglar. Tur att jag inte gör det och har en liten båt och gamla segel. Så, det är inte så noga med allt det där.

Jag har lärt mig att masten ska luta något bakåt, då seglar man visst bättre. Och vant och stag ska vara så hårt spända att de är stumma, inte spända som fiolsträngar, inte alltför slappa, utan… ”stumma”. Whatever that is. Det finns metoder för att vara exakt (t.ex. tumstocksmetoden) men jag brukar känna på vanten på andras båtar och fråga andra seglare hur hårt de spänner, för att få referensvärden och en känsla för hur hårt jag kan behöva spänna mina. Och efter att ha seglat ett tag får man ju en känsla för det där: inte för hårt, då stressas riggen, inte för löst, då kan det bli brott på en vajer vid ett häftigt slag, utan lagom – stumt.

Jag har ingen rutin för att trimma riggen, så erfaren är jag (ännu) inte, men i år hittade jag nog ett sätt som jag kommer att försöka upprepa. Förstagskruven är ju fast, så den behöver jag inte justera, och efter att ha dragit åt akterstaget så att masten lutar något ytterligare bakåt, och för- och akterstag kändes lagom stumma, skruvade jag åt vanten. Jag kollade på skruvarna att de var ungefär lika mycket åtskruvade på båda sidor och antog att då står masten tillräckligt rak. Jag kände på själva vanten att de var ungefär lika stumma på båda sidor. Jag betraktar båten från håll för att försöka avgöra om masten står rakt men kollar också hur mastfoten står i fästet på båten, där kan det synas om masten lutar mycket åt något håll.

När jag inte seglar slackar jag akterstaget.

Säsongens första segling gick i svaga vindar men det var väl 5, kanske 6, sm i någon av byarna, och ingen av vanten på läsidan rörde sig då. Jag tror det betyder att det är bra trimmat och åtskruvat. De känns lagom stumma.