Vårrusta 2024 – dag 2

Före och efter. ’Liquid Rubbing’ till vänster, oxiderad gelcoat till höger.

Gråväder men uppehåll (förutom lite duggande en stund nu på kvällen) och lagom varmt för kroppsarbete. I dag blev det ’rubbing’ av friborden. Och nu på kvällen målning av bottenfärg.

En hel halvliter ’Liquid Rubbing’ gick åt, dels för att det behövdes (det var mycket oxidering i gelcoat:en) dels för att det tog ett tag innan jag kom på hur man skulle jobba med den. Först gnuggade jag bara direkt med en svamp tills det var torrt. Det funkade men sådär. Efter ett varv och ett antal timmar kom jag på att det verkar fungera mycket bättre om man applicerar ett tunt lager som får torka och bara stå en stund, sedan eftertorka och gnugga med mikrotrasa. Det verkade ta bäst.

Resultatet är inte perfekt men oxideringen är mycket mindre och friborden har en helt annan färg och lyster nu och ser mycket bättre ut. Hela båten har fått ett lyft. Polish och vax i morgon. Resten av oxideringen får jag ta nästa vår, nu när jag vet hur man gör (det här är faktiskt första gången i mitt liv som jag polerar friborden på en båt).