Vårrusta 2024 – dag 3

Jag har en lista över saker jag tänkte göra den här våren inför sjösättningen. Det har skett vissa revideringar pga vädret. Allt tar längre tid och är lite krångligare, trögare när det är 8 grader och regn på dagarna, 4-6 grader på nätterna och man bor i båten (utan värmare). Det har helt enkelt varit för kallt och regnigt för att göra allting.

Fästet för utombordaren har inte blivit bytt. Det är inget fel på det som sitter, jag skulle bara vilja byta det mot ett annat, lite bättre. Det får vara. Eller så byter jag någon gång i sommar.

Efter ’Liquid rubbing’ på friborden försökte jag med polish utan framgång. Jag läste instruktionerna: applicera rikligt och polera tills önskad glans. Men utan framgång. Hur jag än gjorde blev det bara flammigt och fult. Jag insåg också att en halv flaska polish skulle aldrig räcka till hela båten ändå.

Vaxning av friborden verkar enklare: applicera tunt, vänta 15-20 minuter och torka eller polera. Det hade jag kanske klarat av. Men det blev inte tid för det. Jag får försöka med vaxning nästa år i stället.

I övrigt har jag hunnit med allt annat inför sjösättningen; det vanliga: bottenslipning, bottenmålning, besikta och förbered rigg (spridare, klubbvimpel, windex), häng på utombordaren, slipa och olja in rorkult och pollare, förbered stag- och vantskruvar med gem för riggbultarna, en tamp i för och akter, m.m., m.m.. Note to myself: glöm inte Windex:en. Och kolla dyvikan en gång till, för säkerhets skull.