Vårrustning 2023 – dag 1

Segelbåten längst till höger är en J17 – kanske den minsta i hela marinan 🙂

Dags att rusta båten inför sjösättningen. Eller i alla fall stryka på ett nytt lager bottenfärg och göra det allra viktigaste inför att båten ska i sjön. Jag anlände i går natt och det var bra kallt att sova i båten. I natt ska det bli ännu lite kallare, -1. Det blir… intressant. Men jag har bra sovsäck (komfortzon ned till 5 grader, någon slags övergång till 0 grader, riskzon vid -5), underställ, sovpåse och buff. Man får ligga kvar i allt det där tills det är tillräckligt varmt för att gå upp. Solen värmer.

Målsättningen för i dag är att slipa botten, i morgon målar jag. Och lite andra grejer däremellan. Jag får se vad jag hinner med. Ett lager ny bottenfärg är det enda jag egentligen måste hinna med före sjösättningen, allt annat kan jag göra sedan. Men det är skönt att göra vissa saker när båten står på land.

Jag har börjat borsta av båten och skrapat lite med en kniv i bottenfärgen på kölen. Det ser inte så bra ut – mycket rost. I år hinner jag inte göra mer än att bara skrapa och måla över, men nästa år måste jag börja slipa bort den där rosten och börja rostskyddsbehandla. Jag kommer inte att hinna hela kölen med en gång, jag får ta en bit i taget. Men så är det, allting är en process där man tar ett steg i taget.