Fortsatt soligt och varmt

Lackade fribordUngefär samma väder i dag som i går, men nästan vindstilla och därmed lite väl hett under presenningen. Men hellre det här än regn och +2 grader.

Jag har kommit så långt i processen att jag har en detaljplan nu. I början av februari åker jag ut till båten lite då och då och gör mer eller mindre vad jag känner för eller har verktyg till, vilket inte alltid faller inom ramen för den nödvändiga vårrustningen som man borde göra. Det må vara hänt, jag tycker det är ganska okej att göra så, men en vecka före sjösättning behövs en ganska detaljerad plan; jobblista för vad som behöver göras och ungefär i vilken ordning.

Jag fick allt gjort enligt planen i dag. Jag har lackat alla fribord, det blev väldigt snyggt. Rufftaket är blankt så man kan spegla sig i det.

Jag strök ruffen en första gång med fernissa utblandad med terpentin som jag lärt mig att man ska. Men det såg konstigt ut, jag kanske hade för mycket terpentin? Det är mest kladdigt och jag har svårt att se hur jag ska behöva eller ens kunna slipa ytan för en andra strykning i morgon.

teleskopJag avslutade dagen med att våtslipa botten. Jag skrapade av det värsta skägget direkt efter upptagningen i höstas men finliret har jag haft kvar.

Att skrapa botten brukar vara ett väldigt påfrestande och kladdigt jobb som man drar sig för in i det längsta. Man kan inte gärna ligga ned på rygg under båten, då når man inte riktigt och man får allting rakt i ansiktet, så man sitter lite vid sidan av på något konstigt sätt och försöker nå och komma åt bäst man kan med en svamp, borste eller slip. Det är grymt jobbigt och det brukar sluta med att man får det mesta av den slaskiga bottenfärgen i ansiktet i alla fall.

Inför dagens jobb hade jag köpt en våtslip på teleskophandtag. Det fungerade hur smidigt som helst! Det är fortfarande blaskigt och kladdigt att slipa en båtbotten, men med en teleskop-slip kan man sitta mycket mer bekvämt och ändå komma åt överallt men utan att få blasket på sig. Underbart! Jag kommer att se fram mot att slipa botten i höst. En teleskop-slip borde alla båtägare ha.