Regn

Ett envist knäppande på rufftaket och alldeles grått ute. Regn. Men det har mojnat. Natten har varit lugn och jag sov ganska bra.

Första veckan till sjöss har varit mycket påfrestande och varken sömn eller mathållning har fungerat bra. Att bli med båt är inte detsamma som att gå ut och köpa en liter mjölk och några frallor. Hur mycket man än känner att man vill något kan ett stort inköp leda till en viss tveksamhet, och det är många tankar som far omkring i huvudet: har jag gjort rätt? Vill jag verkligen det här? Kommer jag att klara det? Borde jag ha lagt pengarna på något annat i stället?

Och så allt som är nytt. Jag går fortfarande ofta ut i sittbrunnen och reser mig rakt upp i den där jävla bommen: bonk! Inlärningskurvan är brant de första dagarna och jag är oftast så trött att jag inte orkar sova. Jag är glad att jag är själv, sällskap får jag ta med mig när jag är mer hemma på det här.

Jag hoppas det värsta är över nu och jag kan börja känna trötthet, pigghet, hunger, mättnad, lust. Jag känner ingenting när jag stressar mycket. Och det skulle vara skönt med ett väderomslag till sol och värme. Enligt SMHI ska det bli sol och tjugofem grader med början i morgon. Ja tack!

Jag tog bort en bit inredningslist under en av kojerna i går och gjorde ett par lattor till seglet. Den ena blev för kort och måste skarvas. Jag försökte förstora anläggningsytorna genom att kapa bitarna snett, sådär som Björn Peter Behrens beskriver det i Handbok i träbåtsvård, men det var svårt att få jämna ytor med enbart en kniv. Det blev snett men efter några limningar tog det fäste.

Jag badade och tvättade i går. Det var mycket skönt. Det regnar fortfarande, inte mycket men fortfarande. Tvätten lär bli väl sköljd.