Stora Svartskäret

Jag gick tidigt från Österviken på Lökaö efter en orolig natt. Jag gick för motor söderut till en smal liten ränna mellan Storö och Inre och Yttre Sillö som går ut mot Björkskärfjärden. Det blåste sydväst eller syd. Jag hissade segel och kryssade med stort besvär söderut tills jag upptäckte att bommen fortfarande satt upphängd i det bakre vantet. När jag hängde av bommen gick det lite bättre.

Mossig holme.

Jag gick förbi en liten holme söder om Yttre Sillö som heter Bodk och även om det kändes klart säkrare och tryggare att segla än i går, och jag tror inte att det blåser fullt lika mycket i dag som i går, så vände jag tillbaka. Nu ligger jag på norrsidan av en liten holme norr om Stora Svartskäret, eller det kanske är en del av detsamma. Hursomhelst ser den väldigt vacker ut med dramatiska klippor, mycket mossa och krokiga tallar. Men det kryllar av rödmyror överallt. Så fort man stiger i land har man två stycken på ena skon och en i båten. Man kan röra sig relativt ostört på några klippor allra närmast vattnet, annars gör man bäst i att stanna i båten.

Jag har schysst ankarfäste och bra förtöjning och stannar här över natten till i morgon fredag, kanske till lördag. Vi får se. Jag ligger lågt ett tag, läser Liza Marklunds senaste deckare och lyssnar på Sjörapporten. Bredvid mig ligger en stor, vräkig motorbåt i plast som heter Sunseeker. Två män och en kvinna sitter på soldäck och dukar upp mat. En annan kvinna står i fören och pratar i mobilen. De sjunger helan går. Ja, det är kanske inte är en så dum idé med potatis och matje till middag i kväll.