Sjökortsläsning

RödlögaJag var inte så pank som jag trodde och kunde köpa ett sjökort, eller ”Båtsportkort” som de lite mindre (A3) och inplastade heter, och jag valde Stockholm Norra. Jag skulle vilja ha Mellersta och Södra och Mälaren också men jag får vänta till åtminstone 25e. Men Norra Skärgården är en bra början, båten ligger där och det skulle vara fint att segla till Björkskär eller kanske Nassa.

Rödlöga väntar jag nog med att segla till. Vilket j-a gytter av bränningar, undervattenstenar och andra grejer som ligger i vägen överallt! Herregud, hur ska man kunna segla i det där? Det är ju omöjligt om man inte har en gummibåt eller kanot! Och vad är 7an och 6an ovanför ’en’ i Målörsgrunden? Ska det tolkas som 7,6 meter djupt? Skiljer de på 7,6 och 7,5 meter djupt? Är det möjligt? Vad spelar en decimeter för roll om vattenståndet har sjunkit en meter och vågorna är allt mellan en halvmeter och en meter höga? Då är 2,8 meter helt plötsligt för grunt.

Annars tycker jag det är oerhört kul att sitta och studera sjökortet med alla dess detaljer och beroende på hur det blåser, vart farlederna med yrkestrafik går och hur man ska navigera med störst säkerhet, fundera över vilka vägar man skulle kunna segla till ett givet mål och vilka för- och nackdelar de kan ha.