Sjökort och fyrblink

Jag ska kolla efter sjökort i dag. Jag har hört att de säljs i speciella kartaffärer men också i välsorterade bokhandlar. En kompis har köpt nya för i år, inplastade och i A3-format. Snyggt! Sådana vill jag också ha. Jag läste att sjökort kostar ca. 100 kr per blad. Kan det stämma? Hur många blad går det på en Skärgård? Jag hoppas man inte måste beställa i förväg.

Jag hittade en intressant artikel om mörkernavigering tidigare i dag. Jag ska försöka undvika mörkerkörning så långt det är möjligt men om man inte kommer fram innan det blir mörkt kan det ju vara bra att ha ett hum om fyrar och hur de är tänkta att fungera.

Jag funderade på fyrar på vägen hem från Rödlöga i fredags. Hur skiljer man dem åt? De blinkar alla vitt, grönt och rött i någon form, så det kan inte vara det unika för en fyr, och om det är mörkt så att man faktiskt bara ser ljuset från fyren, då är fyrens placering eller riktning inte heller någon vidare ledning, men sättet de blinkar på verkar vara olika. De blinkar i olika tempo, vissa snabbt medan andra långsamt, och om man räknar i takt med blinket märker man att de blinkar olika många gånger på samma tidsintervall. Det är som olika takter, 4 blink och så hinner jag räkna till 4 i samma takt innan det kommer 4 blink igen: 4 blink på 8 ”slag”. En annan fyr har 3 blink på… 6 slag och där är en som blinkar 2 gånger per… 5 slag?

Jag trodde det angavs som olika takter på sjökortet: 4/8, 3/6, 2/5. Man skulle kunna ha dans vid de olika fyrarna anpassade för takten de blinkar i och ge dem passande smeknamn: ”Pam-pam-pam, pa-dam. Bra, där har vi ’Tango’, då är vi snart hemma!”