Laxvarp

Jag kom iväg strax före nio i morse, enligt prognosen skulle vinden hålla sig runt S-SV, 3-4 sm i grundvind och 7-8 sm i byarna. Jag seglade söderut ett par timmar, skinande sol och blå himmel, och förtöjde i en djup och fin vik på Laxvarp öster om Fångö. Branta och lite otillgängliga klippor, inget för soldyrkaren direkt, men ankarfästet är gott och jag har bra skydd mot vinden så länge den håller sig kring syd, vilket prognosen förutspår att den ska göra under det närmsta dygnet. Jag hör på suset i träden att det blåser friskt därute på fjärden nu, men här inne i viken är det lugnt med undantag för en och annan liten vindil.

Jag såg en video i går om en kille som seglade en IF-båt i frisk vind. Det lutade mellan 30 och 40 grader, vilket kanske inte ser så mycket ut på pappret, men det känns klart mer i verkligheten. I alla fall om du frågar mig. Jag hade nog max 25 grader på vägen hit i dag, men det var en lagom utmaning för mig. Jag klarade av den och var bekväm med den lutningen i dag.

Här kan man ju undra varför man seglar om man tycker att det är otäckt när det lutar för mycket. Är det inte bättre att satsa på en liten sommarstuga då i stället? Jo, jag tycker att det är otäckt när det lutar för mycket, och jag är en fegis – när jag upplever rädsla backar jag, jag går inte på ännu mer med huvudet före – men jag ger inte upp och längtan att segla och lära mig att hantera lite hårdare vindar och lite mer lutning är starkare än rädslan. Och så länge det är så, stagnerar jag inte. Jag fortsätter att utmana mig själv, att utvecklas och att lära mig mer. I min takt, på mitt sätt, en grad och en halv sekundmeter i taget.

Att jag är en fegis är okej, det drabbar ingen annan än mig, men att den svenska regeringen är så ryggradslös och undfallande att de tar mer hänsyn till muslimers sårade känslor än svenskars grundlagsstadgade yttrandefrihet är skrämmande. Fattar de inte att sharia står på tur efter ett förbud mot att bränna koranen eller andra religiösa skrifter? Hallå, vad hände med upplysningen? Det är ingen jävla skillnad på att bränna en kopia av koranen, toran, bibeln eller Harry Potter – det är lika mycket sagor i alla böckerna. Har vi glidit tillbaka in i medeltidens mörker av religion och vidskeplighet? Det är klart att Regeringen ska värna svenskars frihet — inte utlänningars känslor!