Södra Ingmarsö

Jag badade och rakade mig i dag. Underbart! Jag kände mig som en ny människa. Sedan förberedde jag mig för avgång: stäng luckan i fören, plocka undan alla saker, fyll på bensin, kolla alla rep och tampar, tag fram sjökort och kompass, på med solhatt, ha solglasögon och kikare lätt till hands, fyll på vattenflaskan, ha motorn på tomgång. Jag trodde jag hade förberett allting men när det var dags att hissa segel satt det där kapellet över bommen kvar. Korkat. Förutom att ta bort det innan man kastar loss kan man nog dra loss översta fliken av seglet och föra in den i liket och koppla på den där vajern, så är det bara att hissa sedan.

Förberedelse underlättar.

Jag gick till Södra Ingmarsö för att tanka och handla lite grejer. Det var lite drygt en distansminut dit och jag följde farleden i dess riktning: en grön pinne till höger, en röd till vänster, ytterligare en grön till höger, ta till vänster och i viken på höger sida finns bensinmack, kiosk med fetgod marsipan- och chokladglass, affär och en gästhamn. Trevligt.

Jag lade till lite klumpigt vid bensinmacken och fortsatte sedan över till gästhamnen där jag också tog i bryggan lite: bonk! Oups, jag har inte lärt mig hur båten beter och rör sig ännu.

Apropå lära sig känner jag hur hjärnan jobbar på högtryck för att ta in, analysera och bearbeta alla nya intryck och alla nya saker som händerna och fötterna och hela kroppen måste göra på och med en båt. Visst har jag varit på sjön tidigare men aldrig själv såhär i egen båt. I stort sett allting är nytt.

Jag hade tänkt åka vidare efter att ha vilat en stund men det glunkas om nordliga vindar och kulingvarning i natt, så jag stannar. Det kostar 120 kronor vilket känns helt okej för en säker hamn, toalett, dusch, soplämning, 40 liter färskvatten och el om man behöver det.