Teak

Förutom pollarna och luckorna ned till ruffen har jag inte mycket trä i båten. Det är både och: plast är praktiskt och bekvämt, trä är vackert och levande och trevligare att jobba med. Men jag har lyxen att få göra ett litet specialjobb på jobbet: rädda några utemöbler som köptes in för tjugo år sedan och som har stått utomhus sedan dess, utsatta för väder och vind året om. Gud vet när någon oljade in dem senast, om någon någonsin har gjort det. Grymt tacksamt är det hursomhelst, att slipa fram det friska träet och pensla på teak-olja och se hur bordet liksom tar ett djupt andetag och… lever igen. Tio bord och fyrtio stolar. Jag hinner 1/5 före semestern. Polermaskinen jag köpte till båten kommer till användning med (halv-) fint slippapper (80 eller 120) och en vanlig flaskborste används för mellanrummen. En liten borste för att borsta bort slipdammet före oljning. Och en gedigen riskbedömning såklart, eftersom det är på jobbet 🙂

Segelpriser

Jag tror jag har fått svar från alla segelmakare nu, på min offertfrågan om nya segel till en J17. Följande är ingen jämförelse, det är jag för dåligt bevandrad i segel för, utan bara en enkel uppställning:

Boding segel (Dacron, med crosscut skärning – kampanjpriser)
Fock (8,8 kvm): 7 500 kr
Storsegel (9,9 kvm): 9 100 kr
Genua (12,8 kvm): 10 500 kr.

N-Sails (Challenge, Fastnet ”standard dacronduk. Helt OK för nöjessegling” / Newport är snäppet bättre)
Fock (10 kvm): 6 029 kr / 6 652 kr
Storsegel (10 kvm): 6 968 kr / 7 725 kr

UK-Syversen (traditionella dacron segel)
Fock (9,1 kvm): 9 500 kr
Storsegel (9,9 kvm): 11 560 kr

Hamelsails (Crosscut, Dacron 241CB ”Endast de bästa materialen används och kravet på vårt eget arbete är näst intill brutalt”)
Fock (9,3 kvm): 9 904 kr
Storsegel (9,75 kvm): 11 510 kr

Lundh Sails (Dacron – Fibercon AP)
Storsegel (10 kvm): 10 600 kr
Genua (13 kvm): 9 800 kr

Jag har för mig att jag mejlade Gransegel också, men jag ser inget svar från dem i min IN-box. För att jämföra måste jag studera de olika offerterna mer i detalj: segelmaterial, lattor, cunningham, rev, vävtekniker, etc. Men på det stora hela får jag nog räkna med ca. 20 000 kr för en ny uppsättning segel: storsegel och ett lite mindre försegel. Vill jag ha en genua utöver det, verkar det bli bortåt 30 000 kr. Det tål att funderas på. Intressant förresten att man verkar räkna med att focken är nästan lika stor som storseglet. Det är inte någon stor skillnad på dem, men nog tror jag min lilla (kryss-) fock är åtminstone ett par kvm mindre än storen.

Retrolagning

Jag funderar på att ta bort det där räcket som sitter längst fram i fören på båten, ’pulpit’ (alt. ’stäv-pulpit’) tror jag det heter. Jag vet inte riktigt vad den är till för. Jag använder den aldrig till något, den är mest bara i vägen när jag ska av och på båten. Om jag ska ta emot eller flytta båten vid en brygga eller en klippa, använder jag hellre relingen än att stå och slita i pulpit:en och dess fästen på däck. Och jag har alltid tyckt att den ser lite konstig ut på en så liten båt, ungefär som en takbox på en mopedbil. Jag hade ingen pulpit på träfolkan, varför ska jag ha en på en ännu mindre båt?

Monterar jag bort pulpit:en blir det aktuellt att fylla igen hålen för fästena i däck med något annat än sikaflex eller gelcoat. Jag lär behöva plasta igen hålen. Jag har aldrig gjort det tidigare, men hur svårt kan det vara? Och nuförtiden kan man alltid börja med att söka efter ’plasta igen hål i skrov’ på Youtube för att skaffa sig en inledande idé och förförståelse för vad man behöver göra, innan man eventuellt skrider till verket.

Jag fick med en reparationssats för plastbåtar när jag köpte båten. Den är oanvänd, knappt öppnad, och ser ut att vara ungefär samtida med båten. Jag hittar inget årtal men med tanke på bildmanér, språk och frånvaron av mejl- och webbadress gissar jag att den härstammar från tidigt 90-tal. Garanterad lagringstid är ett (1) år, så jag behöver köpa en ny reparationssats. De är tydligen färskvara. Frågan är vad jag gör med den här gamla, en retro-lagning? Det känns lite synd att bara lämna in den på en återvinningsstation, den skulle kunna vara något för en båttillbehörsaffär eller likn., för att skapa atmosfär.

Segeltrim

När jag läser ”Segeltrim handlar om att anpassa teorierna till praktiskt seglande. Man måste veta varför man gör en ändring, annars blir segeltrimningen lätt en gissningslek som lyckas den ena gången och misslyckas nästa.” på Skippos segeltrimskola inser jag att det är just vad jag har gjort: gissat. Jag har tagit mig fram med båten, men utan att riktigt veta varför eller hur. Jag har en intuitiv känsla för hur segel och båt samspelar med vind och vågor, och jag har hört det där om undertryck och att det driver/drar båten framåt, men det är oerhört kul, intressant och stimulerande att få lite teori och en basal grund att tänka utifrån. Det ger en helt annan förståelse för hur och varför det där undertrycket skapas med hjälp av buk och tvist och rätt vinkel mot vinden. Jag behöver en bomkick. Och lossa lite på de främre undervanten (tror jag). Och börja använda mig av skotskenan.

Hemmahamn

Molnen drar förbi på så låg höjd att masttoppen verkar riva isär dem. Vindstilla, soligt och regn-byigt om vartannat på dagens seglats. Prognosen spår ett regn som ska dra förbi senare i kväll med kulmen runt midnatt med 15-18 sm i byarna. Jag ska ändå hem i morgon så jag går in till hemmahamn och bryggseglar sista natten.

H som i horisont (och Håskö)

Vaknade halv sex i morse, kom i väg kvart över åtta. Vädret var fint, god sikt, vinden låg på från SV som mest och byarna blåste nog inte mer än 6 sm som prognosen sade. Jag tog en omväg runt Reskär och Gubbön, utmed Laxvarp, öster om Fångö, sedan norrut i farleden en bit och till sist utmed östra Håskö för att hitta en grund vik där jag ligger på svaj med 5 kg treuddsankare framför en liten vassrugg. Distansen i dag blev 11,5 nm på 3,5 h vilket ger en snitthastighet på… 3,3 knop, om jag inte räknar helt fel (vilket jag mycket väl kan göra). I dag var det som mjukglass att segla: mjukt och sött med en smak av vanilj. Nu brallar det nog på med nästan det dubbla i byarna, drygt 10 sm, där ute på fjärden. Inte så mycket ’vanilj’ längre. Det blåser igenom även i den här lilla viken. Men när det har blåst klart och regnet dragit förbi senare i kväll och det har lugnat ned sig kanske jag ordnar landförtöjning.

St Skällö

Skam till sägandes har jag ingen flagga till min lilla båt. Men dagen till ära – Sveriges Nationaldag 6 juni – hissar jag den svenska tuben i stället. Den påminner om en sådan där strutliknande sak som brukar finnas vid flygplatser och som jag tror visar vindriktning och -styrka. Men jag klippte av de långa ”svansarna” på min, så att de inte fastnar i något under segling.

Jag lossade förtöjningarna vid bryggan kl. 10 i förmiddags och strax före halv tre var jag ankrad, förtöjd och färdig med segel och bomkapell i en vik på St Skällö, ca. 12 distans från hemmahamn. Växlande molnighet, några avlägsna regnskurar som drog förbi på håll, sval och byig vind uppåt 8-9 sm (skulle jag tro, jag har ingen vindmätare). Det var lite råddigt att segla i byvindarna som ibland kom från SO till skillnad från grundvinden som mer låg på SV, och runt de förbigående regnskurarna kan det blåsa hårt och från ett helt annat håll, men allt gick bra och på det stora hela var det en fin seglats med god fart.