Vaknade strax före sex, badade, qigong och sedan frukost. Sista dagen i båten på ett tag, snart dags att övergå till ett annat medium och andra vyer. Det har varit fem fina och produktiva bryggseglingsdagar då jag har fått mycket gjort (tvättat däcket, lagat batteriställningen, oljat in luckor och lister, rengjort stuvutrymmen, skruvat, smörjt, justerat, kollat), även om anledningen med en trasig utombordare som behöver lagas var tråkig. Å andra sidan kommer båten att vara snyggare, renare, bättre rustad och förberedd än någonsin när jag ska ut nästa gång. Och motorn borde vara lagad och färdigservad.
Levande, vackert trä med färg och djup – med hjälp av lite rå linolja + balsamterpentin (50/50 tror jag).
Jag hann bada och göra lite qigong innan det började regna. Jag hade hunnit öppna luckan i fören och hänga ut sovsäcken på bommen för vädring också, men det blev inte så blött.
Det är skönt att ha ett fulladdat batteri och 3 liter lampolja sådana här dagar. I maj då det är 15 grader i solen, 10 grader i vattnet och 5 grader på natten, då hjälper en fotogenlampa inte mycket. Men såhär på sommaren ger den en mjuk och levande värme i en liten båt. Jag har öppet ut till sittbrunnen men det märks en tydlig skillnad ändå, det är klart varmare i ruffen än där ute. Skönt.
Segla är inte aktuellt i dag. Riktningen på vinden är den rätta men vinden är för svag. Och det är inte kul att sitta i en liten båt och segla när det regnar. Och aktersnurran är fortfarande på verksta’n.
Regn och fukt utesluter, för mig, arbete med gelcoat eller linolja. Men det kanske är en perfekt dag för att tvätta båten? Jag hann inte det inför sjösättningen men har prövat lite med borste och rengöringsmedel i sittbrunnen och det blir mycket fint. Båten skulle verkligen behöva det, det ser inte snyggt ut med all den där ingrodda skiten. Men först några omgångar ’Klondike’ på mobilen 🙂
Jag vaknade strax efter fyra i morse, tog en bild, somnade om och vaknade framåt sju. Bad, qigong och frukost. Inte riktigt lika varmt i dag. Det blir mindre slappa och lite mer fix med båten i stället: reparera ställningen som batterilådan står på (ena listen som ska hindra att lådan rör sig i sidled hade lossnat), spackla igen några hål i plasten med gelcoat (båten är prickig av gelcoat-lagningar men jag tror jag har passerat hälften nu), smörja hänglåsen (en sådan där grej man annars aldrig gör eller hinner), olja in en list och ett par pollare samt städa och torka ur i stuvutrymmena. Det har sina sidor att bryggsegla.
Det åskade i natt, inte så länge men det small till rejält en gång och sedan kom regnet. När det åskar känns det ganska bra att ligga i en mindre båt, det finns gott om högre master häromkring.
Min Selva utombordare är omhändertagen och har via hamnfogdens försorg transporterats in till närmsta (och cert. Selva-) mekaniker för översyn och reparation. Jag vet inte hur lång tid det kommer att ta, det känns mycket bra att bara veta att motorn är i goda händer nu.
Det är väl inte helt omöjligt att ge sig ut på en seglats, åtminstone över da’n, utan aktersnurra – förutsatt att vindarna kommer från rätt håll och är lagom hårda – men tills vidare fortsätter jag att bryggsegla i hemmahamn och passar på att göra lite småfix på båten som jag inte hann med vid sjösättningen eller har velat göra i alla fall.
Något jag har velat göra ända sedan jag såg båten för första gången är att olja in träluckorna som ligger för utrymmena under kojplatserna. De fyller sin funktion väl och under dynorna syns de nästan aldrig, men det är så tråkigt att se de där solkiga och trista plywoodskivorna varenda gång man ska ha något därunder. En sådan här dag är perfekt för att slipa lite på dem, olja in dem och låta dem torka i solen så att de är torra tills i kväll. Det är inte lika bra som fernissat men bättre än inget. Och hundra gånger snyggare.
…på akterspegeln där. Den enklaste lösningen vore att bara skruva loss skiten – Selva utombordare ’Sea Bass’ 6 hk – låta den sjunka till botten, ta hojen in till Hjertmans och köpa en ny Mercury 3,5 hästars i stället, den räcker för den här båten. Och den väger bara 18 kg.
Sotigt tändstift.
Jag kollade på motorn i går kväll och började med att skruva loss tändstiftet. Jag vet inte mycket om motorer men t.o.m. jag vet att ett tändstift ska inte vara svart av olja och sot. Dålig förbränning, antar jag, men varför? Eller läcker det in olja någonstans där det inte ska, eller för mycket?
Jag rengjorde tändstiftet med papper och ett fint sandpapper, fyllde på bensin och drog igång motorn. Den gick igång efter några försök, jag skruvade lite på den där tomgångsskruven igen men märkte ingen avgörande skillnad åt det ena eller andra hållet. Motorn verkade gå bra, men jag gav upp och stängde av när jag såg att hälften av bensinen läckte rakt ut i motorkåpan och vidare ned i vattnet.
När väl motorn startar, verkar den gå helt okej, åtminstone på tomgång (fast den vibrerar som en HD), men det igensotade tändstiftet och den läckande bensinen gör att jag inte vågar köra med eller förlita mig på den här Selva utombordaren. Den är trasig bortom en enklare reparation och behöver en auktoriserad mekaniker.
Sopig utombordare.
Garantin på en Selva utombordare är hela fem år, men den gäller endast under förutsättning att jag servar den 1 gång/år, naturligtvis hos en auktoriserad Selva-mekaniker. Och då menar de att första servicen ska göras inom 365 dagar från inköpstillfället, andra servicen inom 365 dagar från första servicen, osv.
Jag köpte motorn 29 maj förra året. 1 juni i år gick jag för motor hem från en naturhamn då det blåste lite väl mycket för att segla. Då funkade motorn bra i 1,5 tank och ett par timmar. Sedan dess har den snabbt börjat krångla. Någon service har jag inte gjort. Jag kunde inte i min vildaste fantasi tänka mig att motorn skulle vara så noga med att erhålla service på dagen 1 år efter inköp.
Jag är djupt besviken på min Selva ’Sea Bass’ 6 hk. Visst ska man serva och ta hand om sina motorer (bilar, motorcyklar, båtmotorer, etc.) men att en helt ny utombordare inte fungerar som den ska ens två säsonger i sträck tycker jag är skit. Den användes inte särskilt mycket första säsongen, har hanterats försiktigt i alla lägen och stått (inte legat) inomhus hela vintern.
Som jag minns det var det aldrig sådant här strul med vår 4-hästars utombordare när jag var liten. Den tog vi bara av båten och ställde ned i källaren över vintern. När båten låg i sjön igen hängde vi på motorn och efter ett antal startförsök hostade motorn igång med ett vrål och en del rök – ”It’s alive! IT’S ALIVE!” – och sedan gick den bara. Jag minns inga årliga service. Gick den dåligt bytte vi kanske tändstiften, annars gick den bara. Men det var kanske en av de där gamla 2-taktsmotorerna, de var kanske enklare än dagens.
Det är något mer fel på min Selva utombordare än bara tomgången. Den strulade i morse igen, på samma sätt som när jag lade till vid Dromhals i går. Den hostade, fräste, rök, gick ojämnt och var svår att stanna med dödarknappen. Skumt!
Eftersom vinden inte skulle vara S med byvindar omkring 12 sm hela dagen i dag, seglade jag hem till hemmahamnen i stället för att gå vidare norrut i St Anna skärgård. Jag måste kolla utombordaren och få ordning på den innan jag gör något annat. Det kan låta paradoxalt, men det är svårt att segla utan en pålitlig motor.
UV-strålningen den här tiden på året, mitt på dagen och vid vattnet är inte att leka med. Det enda jag gör är att vara i skuggan och hålla vätskebalansen, men framåt 18-tiden ska jag ta bort kåpan och kolla närmare på den där jävla Selva utombordaren. Jag såg att den läckte bensin på vägen hit, med lite tur är det bara soppaslangen som lossnat.
Jag kan inte fatta hur utombordaren kan krångla så, den är från 2017 men blev inte påställd förrän förra året 2020 när jag köpte den hos en Selva-handlare. Det kanske är läge att köpa elmotor. Men då behöver jag ytterligare ett batteri och solpanel och det ryms inte riktigt på den här lilla båten.
Should I stay or should I go? Stanna ytterligare en natt på St Gröskär eller gå vidare? Enligt prognosen ska det blåsa 15-16 sm i byarna hela eftermiddagen och jag ligger bra där jag ligger. Å andra sidan, jag vill iväg nu, segla, se en annan ö.
Jag kollade ViVa station Arkö vid 9-tiden som sade att det blåste ungefär 6 sm i byarna. Det lät inte alls så farligt, då kanske jag kan gå lite längre än planerat. Jag hissade storseglet men lät focken vara eftersom den inte fungerar bra i medvind.
Vinden upplevs inte lika kraftfull när man har den med sig som när den kommer in från sidan och får hela båten att luta. Men det är lika starka krafter, något jag blev varse om när jag kom ut på lite öppnare vatten och vinden som förvisso låg på akterifrån men fick lite slagsida åt styrbord eller babord beroende på hur båten gick i de stora vågorna vilket tvingade mig till att göra flera kontrollerade gippar.
Jag bestämde mig snabbt för att inte fortsätta längre än nödvändigt, utan att gå in vid Dromhals. Det såg mestadels grunt ut men det gick att lägga till vid en brant klippa. I med ankaret och igång med motorn som jag borde ha justerat tomgången på för länge sedan. Jag fick betala priset för det i dag. Start, stopp, start, stopp, start, stopp. Och innan den stannade helt, rusade den. Med växeln i. ”Bonk!” lät det när vi körde in i klippan. Men det tog ovanför vattenlinjen och en repa i lacken blev nog den största skadan. Motorn ville inte starta alls sedan. Jag fick paddla in till klippan och förtöja.
Den där jävla Selva utombordaren! Det finns inget jag hatar så innerligt när den inte funkar, och som jag älskar så mycket när den funkar som den ska. När jag var någorlunda förtöjd tog jag bort kåpan på motorn, hittade en skruv som såg ut som den man justerar tomgången med, skruvade den motsols ett halvt varv, tömde ur lite bensin ur förgasaren, chokade och drog i gång motorn. Som stannade med en gång. Okej, motsols var uppenbarligen fel håll. Ett halvt varv medsols var också helt fel. Det rörde sig om någon millimeter medsols, sedan gick motorn jättefint! Och den startar bättre också.
Jag fattar inte hur jag kan ligga och läsa ’Zen and the art of motorcycle maintenance’ och skjuta upp en sådan (enkel) sak som att justera tomgången på min egen Selva utombordare. Jag har hört signalerna från motorn hela säsongen men tänkt: ”Nej, det är säkert krångligt, jag orkar inte, jag gör det sen, när jag måste.” 😀
När det gäller vindhastighet borde jag ha kollat SMHI:s mätstation i Harstena. Arkö ligger närmast härifrån men också närmare land, Harstena ligger längre bort men rakt söderut i relation till min position och visar kanske mer rättvist hur mycket det blåser såhär långt från land.
Hursomhelst, jag seglade en stund i dag, kom fram, krockade med en klippa, justerade tomgången på utombordaren och ligger nu väl förtöjd på Dromhals norrsida. Här har jag skydd från sydvinden resten av dagen men inte mot NO-vinden i morgon bitti. Men jag räknar med att vara vaken och uppe då, och enligt prognosen ska vinden ganska snabbt vrida mot O och senare S igen.
Mellandag igen. Det är vackert här, jag ligger bra till och det finns fina badklippor. Och jag har egentligen ingen plan för var jag ska någonstans eller ens bråttom, så varför inte bara stanna ytterligare en dag? Sommarlov. Jag seglar vidare i morgon. I dag blir en stilla dag med läsning (har börjat på ’Zen and the art of motorcycle maintenance’ igen), bad och lite båtfix. Jag behöver en ny burk gelcoat, den jag köpte inför förra säsongen är snart renskrapad. Och jag behöver mer slippapper.
St Anna skärgård – vilket gytter av kobbar, skär, bränningar och grynnor!
Vind omkring syd hela dagen. Då passar det att segla öster- eller västerut. Eller norröver. Jag har nästan aldrig seglat norröver. Sett från hemmahamnen, har jag mest rört mig öster-väster och söderöver och seglat i Gryts skärgård. Jag har suttit och bläddrat i sjökortet många gånger och funderat på om jag ska gå norrut i stället, upp i Sankt Anna skärgård. Men den är lite avskräckande med sitt fullkomliga gytter av kobbar och skär och grynnor.
Men, vad har man en segelbåt till om inte för att stäva ut över okända vatten? Jag har sjökort, kompass och ögon att se med. Och alla vatten jag någonsin har seglat i, var (mer eller mindre) helt okända första gången.
Jag hade siktet inställt på Dromhals som ligger ca. 10 distans norrut. Den ser ut att ligga fint till och kunna ge skydd mot sydvinden. Och jag kunde ganska enkelt lägga upp en rutt till den som kändes säker med hänsyn till vind och navigering: farleden norrut, tag av vid Röda kuggen, gå österut mot Tryskären och sedan är det bara rakt norrut.
Prognosen lovade vind runt syd hela dagen, ca. 13 sm i byarna ett par timmar runt lunch, då ville jag vara framme. Eftersom jag skulle norrut och ha vinden in från aktern lät jag focken vara och hissade enbart storseglet. Focken funkar inte bra i medvind, den bara fladdrar och larvar sig och rycker i förstaget. Vinden kom in från sidan lite då och då men på det stora hela var det ett klokt beslut att segla med enbart storseglet. Jag har spinnaker och genua också men ingen aning om hur man använder dem.
Det var bekvämt att segla i medvind, även om jag fick hålla koll på vinden hela tiden och göra en och annan kontrollerad gipp. Efter drygt tre timmar kände jag mig mätt för dagen och gick in vid Stora Gröskär i stället, ett par distans söder om Dromhals. Jag får ta sista etappen i morgon 🙂 Jag har aldrig varit här tidigare – det här är helt nya vatten och öar för mig – men det ser fint ut och jag har hittat en närmast perfekt sten att lägga till vid. På andra sidan ön finns fina badklippor för kvällsdoppet.
Sankt Anna skärgård visar sig från sin vackraste och mest glittrande sida.
En dag mellan seglingar. Man måste inte segla någonstans varenda dag när man är ute i skärgården, men det blir ofta så. Inte för att jag har bråttom någonstans eller vill maximera seglingen genom att landstiga på så många olika ställen som möjligt, utan för att jag tycker om att segla. Det blir gärna en etapp om dagen. Och det är skönt att vila i den rutinen också; för varje dag ser likadan ut i sin struktur men olika i sitt innehåll. Man vet vad man ska göra, i vilken ordning (oftast) och har koll på vind och eventuell nederbörd med hjälp av prognosen, men man vet inte exakt hur det kommer att bli.
Det blir en del bad och sol en sådan här solig och torr mellandag, men den är också perfekt för att fixa med båten: sträcka riggen, kolla vant och skruvar och sådana grejer, torka rent, och olja in rorkulten och ruffluckorna. En burk svensk, kallpressad, rå linolja blandad med en skvätt (1/4 — 1/2) balsamterpentin + en pensel ingår i standardutrustningen på min båt, utifall att jag behöver olja in något.