Ska du se en (1) sak, se Tucker Carlsons samtal med Jeffrey Sachs.
Månadsarkiv: maj 2024
Förtidsrösta
Den här helgen blev jag kvar i hamn, behövde känna fast mark under fötterna, städa och betala räkningar. Och förtidsrösta i EU-valet.
Ibland stöter man på argumentet att om man är emot EU ska man inte delta i EU-valet alls. Jag tror inte på det. Om du är kassör i din bostadsrättsförening och bara 10% av de boende engagerar sig för att rösta fram en styrelse, och kassör, tänker du ”Gud, de måste verkligen vara missnöjda” eller ”Wow, de är så trygga med mig att de inte ens behöver rösta”? Oavsett hur stort röst-skolket skulle vara i EU-valet, skulle tolkningen aldrig bli: ”Oj, se så många som inte röstar, vi kanske ska börja diskutera ett Swexit?” Så, gå och rösta. Särskilt om du är emot dagens EU och för ett Swexit.
Vad kostar nya segel?
Boding anger faktiskt priser på nya segel till en J17: https://www.boding.se/modeller/j-17/. Annars brukar segelmakare inte ha priser på sina webbsidor, iaf inte vad jag kan se, utan vilja att man kontaktar dem eller fyller i en offertförfrågan, så jag har gjort det till Boding, UK Sailmakers, N-Sails, Hamel Sails, Lundh Sails och Gransegel:
”Hej, jag kollar i första hand efter ett nytt storsegel och kryssfock till min J17, men kanske också en genua. Aktiv segling är kul, och jag vill inte vara alltför begränsad av lite hårdare vindar runt 10 sm, men jag kappseglar inte och måste inte komma i mål först. Det är en liten, långkölad båt från 1980 och jag kollar efter bra och passande brukssegel till den med lång livslängd, inte prestandasegel (det skulle se konstigt ut 🙂 Jag är lite osäker på om min mast och bom är standard, de ser lite kraftigare ut och har inte samma mässingsfärg som andra J17. Men det kanske är samma mått på min mast och bom i vilket fall som helst?”
Jag har ingen aning om vad man skriver när man begär offert på nya segel, men de får återkomma och be om mer info i sådana fall.
Jag har inte bestämt mig för att köpa nya segel, men det är svårt att veta när man inte ens har en uppfattning om vad nya segel kan komma att kosta. Iofs, enligt Bodings prislista skulle en ny uppsättning (storsegel, försegel, genua) kosta knappt 30 000 kr. Med tanke på att dem jag har nu är från 1980-talet, och dagens segel seglar och håller säkert bättre, känns det som en ganska rimlig investering. Det ska hursomhelst bli intressant att se svaren.
Pingstsegling
Vad jag framför allt ville göra i helgen var att segla, långt och länge. För att jag tycker om att segla, och för att kolla om jag orkar sitta och segla en hel dag. Inga 12-14 h-dagar men väl ett par fina 6-8 h-dagar har det blivit i helgen. Och typ 35 distans. Eller kanske drygt 40 med tanke på hur mycket jag har kryssat.
Dagen började kav lugnt och det tog en dryg timma innan vinden kom. Jag kryssade sydost mellan kobbar och grynnor innan jag svängde av mera rakt söderut norr om ett kummel och bytte lilla kryssfocken mot genuan som fungerade bra i syd-sydost-vinden. Färden började 6:40 och slutade i hemmahamn ca. 13:40. Jag hade god medvind (ca. 8 sm) på sista fjärden och behövde inte dra igång aktersnurran, utan tog bara ned seglen när det var dags, drev sista biten och svängde in på min bryggplats. Snyggt och tyst.
Att navigera med hjälp av sjökort, kompass och sjömärken med en svag till måttlig bris i seglen och det porlande vattnet om fören och aktern. Jag fattar inte hur man kan vilja färdas på något annat sätt i skärgården. Framför allt fattar jag inte hur man vill åka motorbåt, åtminstone inte de moderna. Med sina platta bottnar är de inte ens designade för att köras tyst och långsamt, i samklang med den omgivande naturen, utan så fort och högljutt som möjligt. Det är som att de egentligen inte tycker om att vara på sjön, utan tvingar sig fram genom att vräka undan vattnet i stora svallvågor under högljudd klagan. Jag tror deras ägare i mångt och mycket är likadana.
Mot Marö kupa
Riggtrim
Hur ställer man in riggen efter att ha mastat på? Hur hårt ska man skruva åt vant och stag? Hur noga är det att masten står exakt rakt? Hur mycket bakåt ska den luta, eller ska den kanske luta lite framåt?
Det där är en hel vetenskap, särskilt om man kappseglar. Tur att jag inte gör det och har en liten båt och gamla segel. Så, det är inte så noga med allt det där.
Jag har lärt mig att masten ska luta något bakåt, då seglar man visst bättre. Och vant och stag ska vara så hårt spända att de är stumma, inte spända som fiolsträngar, inte alltför slappa, utan… ”stumma”. Whatever that is. Det finns metoder för att vara exakt (t.ex. tumstocksmetoden) men jag brukar känna på vanten på andras båtar och fråga andra seglare hur hårt de spänner, för att få referensvärden och en känsla för hur hårt jag kan behöva spänna mina. Och efter att ha seglat ett tag får man ju en känsla för det där: inte för hårt, då stressas riggen, inte för löst, då kan det bli brott på en vajer vid ett häftigt slag, utan lagom – stumt.
Jag har ingen rutin för att trimma riggen, så erfaren är jag (ännu) inte, men i år hittade jag nog ett sätt som jag kommer att försöka upprepa. Förstagskruven är ju fast, så den behöver jag inte justera, och efter att ha dragit åt akterstaget så att masten lutar något ytterligare bakåt, och för- och akterstag kändes lagom stumma, skruvade jag åt vanten. Jag kollade på skruvarna att de var ungefär lika mycket åtskruvade på båda sidor och antog att då står masten tillräckligt rak. Jag kände på själva vanten att de var ungefär lika stumma på båda sidor. Jag betraktar båten från håll för att försöka avgöra om masten står rakt men kollar också hur mastfoten står i fästet på båten, där kan det synas om masten lutar mycket åt något håll.
När jag inte seglar slackar jag akterstaget.
Säsongens första segling gick i svaga vindar men det var väl 5, kanske 6, sm i någon av byarna, och ingen av vanten på läsidan rörde sig då. Jag tror det betyder att det är bra trimmat och åtskruvat. De känns lagom stumma.
Svensmarö
De tre föregående åren har jag inte seglat samma helg som sjösättningen. Det har varit för kallt, jag hann inte eller så har jag prioriterat vidare pyssel och städning i båten. Men i år blev jag sjösatt och klar tidigt, jag har bättre rutin på vad som behöver göras och även om jag hade kunnat ligga kvar vid bryggan och fortsätta pyssla och städa båten, inbjöd vädret till säsongens första seglats: klarblå himmel, sol, varmt och en måttlig till svag vind på sydost. Jag kryssar bort till en vik med kvällssol på östra Svensmarö och lägger mig på svaj. När solen går ned blir det kallt. Det är tyst och oerhört vackert.
Sjösättning 2024
Efter ett par dagar av gråmulet, kallt och regn blev det varmt och strålande solsken i dag. Kranbilen var på plats vid 6 i morse. Det var lite färre båtar än vanligt och min båt sjösattes redan några timmar senare. Det sista jag gjorde innan min båt skulle hissas upp i luften från kranbilen och ned i vattnet var att känna på dyvikan och till min förvåning gick den att skruva åt ytterligare ett halvt varv. Tur att jag kände efter.
Jag var sist i omgången av tre båtar, därmed först med påmastning. Jag hade förberett för att det skulle gå snabbt och enkelt att fästa för- och akterstag samt styrbords och babords vant i respektive skruvar genom att ha gem i stället för de vanliga ringarna till riggbultarna (dock inte ned mot båten). Bra tänkt men jag hade glömt att öppna skruvarna till max, och på skruven till förstaget hade jag vänt på bultarna så att den som skulle gå igenom fästet till förstaget var för tjock och den lite tunnare satt ned mot båten. Men de som hjälpte mig var tålmodiga och lättfotade och allt gick bra.
Efter sjösättning och påmastning är det alltid lika spännande att se om motorn har klarat vintern och går igång som den ska. Jag har bytt växelhusolja och den har stått upp i ett varmgarage hela vintern, men något annat har jag inte hunnit göra. Men den gick igång efter 3-4 drag. Jag gick iväg till min plats vid bryggan och blev bjuden på kaffe och gott sällskap av min båtgranne. Efter det var det fortsatt pyssel med segel, bom, rep och fall.
Och jag återmonterade den där grejen som går tvärs över sittbrunnen och som håller bakänden av bommen. Skotskena, heter den tydligen. Det läckte ibland från skruvarna till den, ned på dynorna i stickkojerna. Det avhjälptes genom att helt enkelt dra åt skruvarna som satt ganska lösa, men det kändes ändå bra att skruva bort skenan, låta det stå och torka över vintern, passa på att gelcoat:a lite, applicera färsk sikaflex och skruva dit skenan igen. Det blev jättebra och kändes som typ det bästa på hela vårrustningen.
Nu är vi sjösatta igen. Det känns mycket bra. Båten är i sitt rätta element och jag i båten. Jag ser fram emot säsong 2024.
Vårrusta 2024 – dag 3
Jag har en lista över saker jag tänkte göra den här våren inför sjösättningen. Det har skett vissa revideringar pga vädret. Allt tar längre tid och är lite krångligare, trögare när det är 8 grader och regn på dagarna, 4-6 grader på nätterna och man bor i båten (utan värmare). Det har helt enkelt varit för kallt och regnigt för att göra allting.
Fästet för utombordaren har inte blivit bytt. Det är inget fel på det som sitter, jag skulle bara vilja byta det mot ett annat, lite bättre. Det får vara. Eller så byter jag någon gång i sommar.
Efter ’Liquid rubbing’ på friborden försökte jag med polish utan framgång. Jag läste instruktionerna: applicera rikligt och polera tills önskad glans. Men utan framgång. Hur jag än gjorde blev det bara flammigt och fult. Jag insåg också att en halv flaska polish skulle aldrig räcka till hela båten ändå.
Vaxning av friborden verkar enklare: applicera tunt, vänta 15-20 minuter och torka eller polera. Det hade jag kanske klarat av. Men det blev inte tid för det. Jag får försöka med vaxning nästa år i stället.
I övrigt har jag hunnit med allt annat inför sjösättningen; det vanliga: bottenslipning, bottenmålning, besikta och förbered rigg (spridare, klubbvimpel, windex), häng på utombordaren, slipa och olja in rorkult och pollare, förbered stag- och vantskruvar med gem för riggbultarna, en tamp i för och akter, m.m., m.m.. Note to myself: glöm inte Windex:en. Och kolla dyvikan en gång till, för säkerhets skull.
Vårrusta 2024 – dag 2
Gråväder men uppehåll (förutom lite duggande en stund nu på kvällen) och lagom varmt för kroppsarbete. I dag blev det ’rubbing’ av friborden. Och nu på kvällen målning av bottenfärg.
En hel halvliter ’Liquid Rubbing’ gick åt, dels för att det behövdes (det var mycket oxidering i gelcoat:en) dels för att det tog ett tag innan jag kom på hur man skulle jobba med den. Först gnuggade jag bara direkt med en svamp tills det var torrt. Det funkade men sådär. Efter ett varv och ett antal timmar kom jag på att det verkar fungera mycket bättre om man applicerar ett tunt lager som får torka och bara stå en stund, sedan eftertorka och gnugga med mikrotrasa. Det verkade ta bäst.
Resultatet är inte perfekt men oxideringen är mycket mindre och friborden har en helt annan färg och lyster nu och ser mycket bättre ut. Hela båten har fått ett lyft. Polish och vax i morgon. Resten av oxideringen får jag ta nästa vår, nu när jag vet hur man gör (det här är faktiskt första gången i mitt liv som jag polerar friborden på en båt).